De 17 van 2017

In mijn oude boekenblog tijd vond ik het leuk om een aantal boeken klaar te leggen die ik in het komende jaar zou gaan lezen. Nou, sowieso ga ik dat dit jaar ook doen. Aangezien het bijna 2017 is, worden het 17 boeken. In de loop van de tijd zal ik ook zeker laten weten hoe het gaat met dit doel.

Maar nu eerst naar de 17 boeken. Ze staan niet in een specifieke volgorde. LET OP: Onder ieder boek zeg ik iets over wanneer ik het boek kocht of kreeg en/of waarom ik het in 2017 wil lezen. Daaronder staat de achterflap tekst. Dus het is een erg lange blogpost geworden.

Dit zijn de 17 van 2017:

50/50moorden

De 50-50 moorden is zo’n boek dat ik al heel vaak heb zien liggen, maar nooit kocht omdat hij of te beschadigd was of veel te duur (11 euro voor een tweedehands boek). Toen ik het voor twee euro kon krijgen nam ik het mee.

Hij verschuilt zich in je huis. Volgt je wekenlang. Weet alles van jou en je partner. En dan slaat hij toe. Wat zou jij doen wanneer de 50/50-moordenaar jou en je geliefde uitkiest om zijn duivelse spel te spelen? Een psychopaat met een duivelsmasker ontvoert stelletjes en dwingt hen te kiezen wie van hen tot zonsopgang blijft leven en wie niet.

achter de regenboog

Twee jaar geleden kreeg ik dit boek voor sinterklaas, van mijn moeder. En het is echt heel genant dat ik dit boek nog niet eerder las. Dus 2017 moet ik het lezen van mezelf.

Na de gewelddadige dood van haar vader is de inmiddels dertienjarige Blue gestopt met praten. Ze heeft maar één liefde over: die voor het boek dat ze van hem kreeg vlak voor zijn dood, waarin ze onafgebroken leest. Wanneer Blue haar vaders moordenaar ontmoet, besluit ze dat dodelijke wraak het enige is wat haar rest. Maar voor het zover is wordt ze verliefd. En dan neemt alles een onverwachte, nog veel gewelddadiger wending dan voorzien.

albino

Ik heb echt mijn best gedaan om dit boek mooi op de foto te zetten. Maar damn wat is het lastig om een wit boek mooi te fotograferen. Na een hele hoop foto’s en lang bewerken is het gelukt om de titel enigszins in beeld te brengen.  De gehele foto is er wat donkerder door, maar hé het is leesbaar!

Wat betekenen vriendschap en liefde als je een albino bent?
Elk jaar laten de vertrekkende studenten van de Irving School een verrassing achter voor de volgende student die in hun kamer komt wonen. Duncan krijgt iets heel bijzonders: in zijn kamer treft hij cd’s aan met opnames die zijn leven zullen veranderen. De opnames zijn ingesproken door Tim McBeth.
Tim heeft maar één doel: zo onopvallend het schooljaar doorkomen. Maar, omdat hij albino is, valt dit niet mee. Bovendien is hij verliefd op de mooie Vanessa, het vriendinnetje van de populairste jongen van de klas, Duncan. Maar, tot Tims verbazing, vindt Vanessa hem juist leuk!
Duncans leven daarentegen wordt helemaal in beslag genomen door het luisteren naar de cd’s van Tim. Hij raakt er zelfs door geobsedeerd. Zo erg, dat een tragedie bijna niet kan uitblijven.

 

antsy does time

Neil Shusterman schreef mijn favoriete boek EVER. Dus dit boek zal toch ook wel goed moeten zijn? Dit is een van die boeken waar ik zo’n enorm hoge verwachting van heb dat ik er haast niet in durf te beginnen.

Wanneer Gunnar verteld dat hij nog maar een korte tijd te leven heeft besluit Antsy een maan van zijn eigen leven op te geven om zijn vriend te helpen. Als iedereen om hem heen hetzelfde gaat doen, gaan dingen uit de hand lopen. Zeker als de waarheid over Gunnars gezondheid boven tafel komt.

 

bang voor bloemkool

Ik ben de laatste tijd meer bezig met zelfontwikkeling. Dit boek gaat voornamelijk over psychiatrische ziektes, onder andere over een jongen die bang is voor bloemkool. (Ja dit bestaat). Ik wil me dus meer met zelfontwikkeling bezig houden en dit soort boeken lezen.

Toen de autistische Gersom als 8-jarige ter behandeling opgenomen werd in een leefgroep van een kinder- en jeugdpsychiatrische instelling was hij bang voor bloemkool. Gewoon eten kon hij niet, net zo min als gewoon spelen, gewoon een video kijken, gewoon het leven van een kind leiden. Gersom vroeg 24 uur per dag aandacht van zijn ouders die zich gevangenen voelden van hun eigen kind. In de leefgroep leerde Gersom eten met vork en mes, overwon hij zijn voedselangst, kreeg hij inzicht in zijn stoornis en leerde hij ermee leven. Hoe dat in zijn werk ging, valt te lezen en te zien in dit bijzondere boek dat gebaseerd is op langdurige observaties en tientallen gesprekken met alle betrokkenen in uiteenlopende instellingen voor kinderen jeugdspsychiatrie.

 

de golem en de Djinn

Ik heb dit boek gekregen, en ik was echt aan het ronddansen zo blij was ik. Ik had al verhalen gehoord over het feit dat het boek uit zou komen en dat het te winnen was. Maar ik las het nooit. In 2017 wil ik toch echt mijn boekenkast leeg lezen. Maar man, dat kost me 20 uur per dag. Goed, in ieder geval wil ik dus dit dikke boek lezen.

Het is 1899, de vooravond van de twintigste eeuw, en de stad New York is nog nooit zo fascinerend geweest. Chava is een golem, een door haar meester uit klei gemaakte vrouw. Ahmad is een djinn, een wezen van vuur, geboren in de Syrische woestijn. De golem en de djinn vertelt het onvergetelijke verhaal van twee bovennatuurlijke wezens die in 1899 afzonderlijk van elkaar in New York aankomen. Ze worstelen met het vinden van hun weg in de nieuwe, vreemde omgeving, maar een gedeeld lot brengt hen samen.

de oceaan aan het einde van het pad

Een van de boeken die ik op het boekenfestival in Utrecht kocht. Maar ook zo’n boek dat veel te lang al in mijn kast staat.

Een man op leeftijd keert voor een begrafenis terug naar zijn geboortedorp. Na de dienst rijdt hij zijn oude straat in. Het huis waarin hij opgroeide bestaat niet meer, maar de oude boerderij waar zijn jeugdvriendinnetje Lettie woonde staat er nog wel. Vanaf het moment dat hij het erf op loopt, wordt hij overspoeld door herinneringen. Aan Lettie, die altijd beweerde dat de vijver in hun tuin eigenlijk een oceaan was, aan haar moeders verbluffende kookkunsten én aan haar grootmoeder, die wel heel levendig over de oerknal kon vertellen. Het voelt alsof hij weer die zevenjarige jongen is, verstrikt in een wonderbaarlijk avontuur dat zijn hele wereld op z’n kop zette en dat resulteerde in de verdwijning van Lettie.

Klinkt als een geweldig verhaal toch? Ik heb nu al zin om het te gaan lezen!! Van alle boeken ben ik tot nu toe in deze post heb gezet maakt deze het meest nieuwsgierig!

de schroeiproeven

Deel een van de Labirintrener vond ik geweldig! Dus toen ik op een boekenmarkt afgelopen zomer deel 2 en drie  kon kopen voor maar 2 euro was ik super happy. Maar, eigenlijk zat ik nog best diep in mijn leesdip. Dus ik ben er nog niet aan begonnen.

(note: dit is een deel 2, er staan spoilers over boek 1 in. Als je die niet wilt weten, sla deze samenvatting dan over)

Thomas, Teresa en de andere overlevenden van het labyrint zijn ontsnapt. Maar zijn hun beproevingen nu echt voorbij? Kunnen ze nog terugkeren naar hun oude levens, waarvan ze zich niets meer herinneren? Zijn hun redders te vertrouwen?

 

de zaterdag van het onweer

Ook dit boek kocht ik in Utrecht op het boekenfestijn. Damn wat een pareltje is het. Dit versta ik onder goede vormgeving. Het verhaal klinkt super heftig, maar wel heel interessant.

Hoe één dag je leven kan veranderen … Cassandra (Cassie) is opgegroeid in Leiden, maar haar moeder wil per se verhuizen naar een dorp in Oost-Nederland. Waarom weet Cassie niet. Cassie voelt er zich in elk geval niet thuis. Ze heeft een baantje bij de vreselijke supermarktbaas Stroe. Met het geld dat ze daar verdient, kan ze af en toe wegvluchten naar de stad. Op een broeierige zaterdag fietst Cassie naar huis. Er is onweer op komst. Ze wordt onderweg aangerand door vier jongens, onder wie Edwin de Backer, de zoon van de machtigste man in het dorp. Om aan hen te ontkomen klimt ze over het hek van de Borgerhof, waar een zonderlinge vrouw woont. Een heks, zeggen sommigen, een veroordeelde crimineel, zeggen anderen. Cassie valt bij de klimpartij en de zonderlinge vrouw, Coba, rijdt haar met de kruiwagen naar het grote, wat vervallen huis om haar te verzorgen. Moet ze aangifte doen van de aanranding? Zal ze Coba bedanken en haar opnieuw ontmoeten? De zaterdag van het onweer zal haar leven ingrijpen veranderen.

 

dwaaleiland

Dit is een van mijn nieuwste boeken, gekocht van een boekenbon. Een Disney hervertelling. Na de vele positieve verhalen was ik wel heel benieuwd of dit ook een boek voor mij zou zijn.

Jaren geleden zijn de schurtken uit het koninkrijk Auradon verbannen naar Dwaaleiland. Een koepel om het eiland heen verhindert het gebruik van magie. Terwijl Malafide, Jafar, Cruella en de boze koningin terugverlangen naar hun hoogtijdagen als gemene magiërs, weten hun kinderen niet beter dan dat ze leven in een donkere, sobere en vooral slechte wereld. En daar gedragen ze zich ook naar. Mal terroriseert iedereen die te dicht in haar buurt komt, om maar net zo angstaanjagend te zijn als haar moeder Malafide. Jay steelt alles wat los en vast zit, hopend dat hij eens een grote slag slaat voor zijn vader Jafar. Evie wil even mooi zijn als haar moeder, die elke dag voor de spiegel staat en Carlos zorgt ervoor dat er niets met de bontjassen van Cruella gebeurt. Wanneer Mal Carlos dwingt om een groot feest te geven, gebeurt er iets vreemds. Is het mogelijk dat er weer magie is op Dwaaleiland…?

experiment black box

Kennen jullie het Stanford Prison experiment? Dat is precies waar dit boek om draait. De reden dat ik dit boek heel graag wil lezen is omdat dit waargebeurd is. Ik weet niet of de journalist ook echt mee heeft gedaan aan het experiment. Maar het feit dat het 14 dagen zou duren, maar al na vier/vijf dagen is gestopt zegt misschien genoeg over de ernst van het experiment.

Tarek is verslaggever en ruikt eindelijk de primeur van zijn leven. Psychologen willen met een experiment het gedrag van mensen in extreme situaties testen. Vrijwillige proef personen moeten hiervoor twee weken lang als bewakers en gevangenen in een schijngevangenis worden opgesloten. Tarek meldt zich aan om mee te doen. Al na enkele dagen draaien de eerste proefpersonen door. Het experiment loopt volledig uit de hand. Het spel verandert in dodelijke ernst.

 

extreem luid en ongelofelijk dichtbij

Een verhaal over 9/11. De film zag ik jaren geleden en die vond ik geweldig. Dus ik ben benieuwd of het boek me net zo kan raken.

De negenjarige Oskar heeft zijn vader verloren bij de bomaanslagen op 11 september. Hij raakt verwikkeld in een geheime zoektocht door New York, om het slot te vinden dat past bij een mysterieuze sleutel die van zijn vader is geweest. Zo probeert hij betekenis te geven aan diens dood.

harteloos

Dit boek won ik bij een winactie en ik ben er super nieuwsgierig naar. Dus YAY.

Lang voordat ze de schrik van Wonderland was, was de Hartenkoningin een meisje dat ontzettend graag verliefd wilde worden.
Als we Alice in Wonderland lezen, verbazen we ons allemaal over alle wonderen uit Wonderland: we lachen om de gekke Hoedenmaker, we leven mee met de chagrijnige Humpty Dumpty, we schieten spontaan in de stress van het Witte Konijn en we hebben allemaal een hekel aan de wrede Hartenkoningin. Dit boek vertelt het verhaal van de Hartenkoningin vóórdat ze bekend stond als genadeloos en wreed en komen we erachter dat Catherine eigenlijk een heel lief meisje met mooie dromen en idealen is geweest.

hypnose

Dat ik fan ben van Zweedse films is voor iedereen die mij kent wel bekent. Toen ik een Lars Kepler op een boekenmarkt zag liggen was ik ook echt blij! Een Zweeds boek! (vertaald). Maar het was nog elf euro. En dat vind ik zoals ik hierboven al zei te veel voor een tweedehands boek. Een paar weken later vond ik een ander boek van dit schrijversduo voor twee euro. Kijk dat is een bijzonder prijsje. Dus ik ga hem snel lezen!

Hij had gezworen nooit meer iemand onder hypnose te brengen. Nu breekt hij zijn belofte om levens te redden, maar zet daarmee zijn eigen leven op het spel.
Tien jaar geleden heeft Erik Maria Bark besloten zijn leven als hypnotiseur naast zich neer te leggen. Maar als inspecteur Joona Linna hem om hulp vraagt bij een moordzaak waarbij de levens van twee jonge mensen op het spel staan, heeft Erik geen andere keuze. Hij doet wat hij heeft afgezworen en brengt een zwaargewonde getuige onder hypnose. Al snel wordt duidelijk dat Erik de prijs moet betalen voor zijn verbroken belofte. De deuren naar de hel lijken geopend en Erik wordt getroffen door een serie gewelddadige en onverklaarbare gebeurtenissen. Gebeurtenissen die ook zijn gezin meesleuren in een vreselijke nachtmerrie.

 

overlevers

Dit boek heb ik ook al eventjes. Gekregen van mijn ouders op een boekenmarkt. Tijd om er aan te gaan beginnen dus.

Welkom in New York, een stad die wordt geleid door tieners.
Zij zijn de overlevers van een mysterieuze Ziekte. Nu leven ze in een wereld zonder internet, elektriciteit of andere hulpmiddelen. Voedsel wordt steeds schaarser, het risico op conflicten groter. De tieners hebben zich georganiseerd in stammen, en elke stam is tot de tanden bewapend.
Jefferson is, een beetje tegen zijn wil, de leider van de Washington Square-familie. Donna, op wie hij in het geheim verliefd is, kent hij al van kleins af aan. Als ze een aanwijzing vinden over een mogelijk geneesmiddel voor de Ziekte, gaan ze op een levensgevaarlijke road-trip om de mensheid te redden.

shadow

Dit pareltje kocht ik bij de big bazaar voor maar €4. Het klinkt heel erg als mijn boek, dus ik snap zelf ook niet zo goed waarom ik er nog niet in ben begonnen. (maar dat heb ik met haast al mijn ongelezen boeken.) Ik denk dat het met een leesdip te maken heeft. Haha

Shadow is jong en op de vlucht, ze is haar leven niet meer zeker. Shadow komt uit West-Afrika en is voorbestemd om hoofd te worden van haar stam. Ze is op de vlucht voor de witchdoctor van een rivaliserende stam met wie haar eigen stam in een duizend jaar oud conflict is verwikkeld. De stammen bestoken elkaar met voodoo, spirituele magie en sinistere bezweringen. Tijdens haar vlucht is Shadow in Stockholm beland. Daar ontmoet ze Ruben en Miranda, twee aan online gamen verslaafde tieners.

 

verkikkerd

En als laatste verkikkerd. Een boek dat ik op de boekenmarkt kocht. ( net als haast al mijn boeken). Lisette Jonkman is een hele goede schrijfster dus daarom staat dit boek ook op mijn lijstje.

Lucy verheugt zich op een studententijd zonder haar ouders en hoogbegaafde zusje. Tot haar grote afschuw komt ze terecht op de campus, in een huis vol nerds. Denk maar niet dat ze ook maar iets met haar huisgenoten te maken wil hebben! Vooral niet met die lange, blonde jongen die twee kamers verderop woont. Waar kent ze hem toch van? En waarom krijgt ze het zo warm van hem? Ze valt toch zeker niet op nerds…

 

Zo, dat waren de 17 boeken die ik komend jaar wil gaan lezen. Komend jaar is nog maar een paar dagen weg. Maar als ik het zo opschrijf klinkt het als een hele lange tijd.
Ik ga in ieder geval even een van deze zeventien kiezen om er alvast in te beginnen. Want deze blogpost koste me vijf uur.

Welk boek wil jij super graag lezen in 2017?

1 Comment

  1. Mijn reading challenge 2017, inclusief enorme bekentenis – Het Leeslint

    3 februari 2017 at 09:32

    […] op 40 boeken. Maar daaraan zijn wel een aantal voorwaarden gesteld door mezelf. Onder andere de 17 van 2017. (waarvan het onderstaande boek al uit […]

Leave a Reply