Hoe motiveer je jezelf bij thuissporten?

Als je op voetbal/tennis of een groepssport zit heb je vaste tijden dat je gaat sporten. Als je een abonnement  hebt op de sportschool kan je – eventueel met vrienden- een afspraak maken en elke paar dagen op de loopband gaan staan of meedoen met bepaalde groepslessen. Maar als je thuis sport, ben je nog meer op jezelf aangewezen. Ik sport nu al bijna een jaar thuis. In deze blogpost vertel ik daar graag wat meer over. 

Met vallen en opstaan leer ik. Het is best lastig om jezelf om de dag weer te motiveren om wat te doen. Het gaat dan ook niet elke keer goed. Toch wil ik je graag wat tips geven, maar let op: ik spreek vanuit eigen ervaring, wat voor mij werkt hoeft voor jou niet te werken. Ik hoop dat je in ieder geval inspiratie haalt uit mijn tips. 

Hoe kan je ervoor zorgen dat je telkens gemotiveerd blijft, als je thuissport?

Los blaadje

Wat voor mij heel goed werkt is dat ik een lijstje met oefeningen op een plek hang waar deze zichtbaar is. Het liefst op een blaadje en niet via een app.
Want ik heb het geheugen van een goudvis. Als mijn mobiel me geen melding geeft vergeet ik de app. Dus op een los blaadje. En een paar korte oefeningen. Als ik die gedaan heb pak ik vaak toch een app erbij, om nog even door te gaan met sporten. Zo doe ik soms een maand mee met Stoere Vrouwen Sporten. Dit zijn oefeningen die meer gericht zijn op het vrouwenlichaam. Vrouwen hebben vaak och andere idealen dan mannen, vandaar dat ik hun programma erg fijn vind. Daarnaast richten zij zich niet op afvallen, maar fit worden. En laat dat nou precies een van mijn doelen zijn. 

Zorg dat je doelen duidelijk zijn

Ook een erg belangrijke om jezelf te motiveren is het hebben van doelen. Als je denkt: ik ga vier keer per week sporten omdat het moet, want iedereen sport toch? Dan zal dit geen goede motivatie zijn. Motivatie moet vanuit jezelf komen (intrinsieke motivatie) en niet vanuit het feit dat je het doet omdat een ander het van je verwacht (extrinsieke motivatie).  Als je motivatie intrinsiek is houd je iets veel langer vol. Als je vriend(in) zegt dat je eens moet gaan trainen, maar jij vind het wel best zo, dan zal je misschien één keer gaan. Maar daarna geef je op. Het moet dus echt vanuit jezelf komen. 

Schrijf deze doelen op en hang ze op een zichtbare plaats

Als je doelen hebt opgesteld voor jezelf zorg dan dat je er vaak mee geconfronteerd word. Hang ze dus op een plek waar je vaak kijkt. Als je bijvoorbeeld sterker wilt worden is het handig om bijvoorbeeld je streefdoel op te hangen naast (aan) je spiegel.  Als je je doel vaker ziet zal het steeds meer een streven worden om hier aan te werken, dan als het in je achterhoofd rondgaat. 

Haalbare doelen!

Eigenlijk is deze tip de belangrijkste. Zorg dat je doelen haalbaar zijn. Niemand heeft een sixpack na één keertje trainen. Maar als je na een half jaar of een jaar een sixpack wilt is de kans dat jij je doel haalt opeens enorm. Je hoeft alleen nog maar te doen. En ja, ik weet hoe makkelijk dat dit klinkt. Maar je kan hier kleine dingen voor doen. Zoals vlak voor je gaat slapen 10 sit-ups te doen. Of voor je naar bed gaat je sportmat en -kleren klaarleggen. Hierdoor word je er meteen aan herinnert dat je moet sporten als je je ogen open doet. Als je zorgt dat het in je routine zit, komt het wel goed met volhouden. 

Succes!

Wat voor sport doe jij?  

6 Comments

 1. Familielab

  17 januari 2017 at 09:15

  Ik ben zelf echt een slechte thuisporter ik ga liever naar de sportschool haha. Ik weet niet wat het is maar thuis is mijn relax plek.

  1. HetLeeslint

   17 januari 2017 at 18:24

   Hahah dat kan ook! Ieder zijn ding 🙂

 2. Paula Kist

  23 januari 2017 at 11:41

  Zulke gespierde armen heb je dus met alleen thuis fitness gekregen? Best knap.

  1. HetLeeslint

   23 januari 2017 at 18:28

   ik heb inderdaad best gespierde armen gekregen van thuissporten. Mijn geheim was dat ik elke dag één set van 10 deed voor de verschillende spieren die je arm heeft ( biceps, triceps en Deltoids (opperarm spieren / schouder spieren)). ik had op internet een setje oefeningen opgezocht en gekeken hoe ik ze goed moest uitvoeren. ( zoals je misschien wel weet is dit een van de belangrijkste dingen van thuissporten, zorgen dat je de oefening goed uitvoert.) Dit deed ik dagelijks, met in iedere hand een gewichtje van 2 kilo. Dit lijkt heel weinig, maar ik zag echt effect na een maand.
   Maar dit kan ook alleen als je een bepaald vetpercentage in je lijf hebt ( net als bij het trainen van je ABS) anders duurt het langer.

   1. Paula Kist

    25 januari 2017 at 00:27

    Bedankt, ik zal dat eens proberen! Ik had inderdaad niet verwacht dat je met relatief lichte gewichten traint. Ik was al bang dat ik pushups moest gaan doen ofzo haha. Het lichte gewicht maakt dus niet zoveel uit zolang je de oefeningen maar vaak en met de juiste techniek uitvoert? En ja helaas speelt vet percentage ook een flinke rol. Muscles are also made in the kitchen. 😉

    1. HetLeeslint

     25 januari 2017 at 10:09

     Het is het aller belangrijkste dat je de oefening goed uitvoert. Maar inderdaad, gezond eten speelt ook mee. Ik zal er eens een stukje over schrijven!

Leave a Reply