Hoe haal ik meer uit mijn tijd, zodat ik meer kan lezen?

Iedere boekenwurm droomt er toch van om meer te lezen? Ikzelf ook.
Zelfs nu ik niet meer naar school ga, lijkt tijd vinden om te lezen nog lastig. Daarom ga ik je vandaag een paar tips geven om ervoor te zorgen dat jij meer tijd hebt om te lezen. En dat ik zelf ook wat met deze tips kan is toch alleen maar een WIN-WIN? en overal een boek mee naar toe nemen mag voor sommige helpen, maar als ik naar mijn vriend ga heeft het echt geen zin. Ik zei hem maar een keer in de week, dus dan kom ik echt niet aan lezen toe. Dan besteed ik mijn tijd liever aan kletsen met hem en leuke dingen doen samen. 

Daarom dus: tips die je niet op iedere blog leest. 

 1. Wat je ook kiest om te doen, maak het zichtbaar in je agenda.
   Door lege plekken in je agenda op te vullen met leestijd zie je het als een afspraak met jezelf. Dus zet ze ook daadwerkelijk in je agenda. En afspraken afzeggen is niet echt netjes, toch? Dus als je lezen in je agenda zet, moet je wel. Zie je boek dan maar als goede vriend(in) die je al te lang niet hebt gezien. Dus als dan iemand vraagt of je tijd hebt, kan je zeggen dat je al een afspraak hebt. Die ander hoeft niet per se te weten dat dit met een boek is.

 2. Houd rekening met je energiecurve
  Aan het eind van de middag is je energie lager, maar kan je nog wel wat simpele dingen doen. In plaats van alweer door je tijdlijn op Facebook te gaan scrollen is dit hét moment om een hoofdstuk te lezen. Voorkom dat je last hebt van het gevoel dat je nog heel veel moet doen. Het uitstellen van belangrijke klussen is echt niet slim, doe deze dan vooral in de ochtend, zo kan je aan het eind van je werkdag met een gerust hart gaan lezen. Je hebt immers de belangrijke klussen gedaan voor die dag. En  iet stressen als je niet alles af hebt, je hebt in ieder geval hard gewerkt, meer kon je niet doen vandaag. Tijd om te ontspannend

 3. Ga ervoor zitten
  Ga zitten als je een boek leest. Veel sites geven de tip om je boek overal mee naar toe te slepen en desnoods in de wachtrij voor de kassa te gaan lezen. En als je dan geen zwaar boek mee wilt nemen, moet het maar een E-reader zijn. Nou ben ik sowieso tegen E-readers, als jullie het leuk vinden kan ik daar wel een stuk over schrijven. Maar daar gaat dit punt niet om.
  Ik geloof er werkelijk in dat je meer leest als je er rustig voor gaat zitten. Op een bepaalde site las ik zelfs de tip om een boek mee te nemen naar de sportschool(!). Ook dit vind ik grootse onzin. Want lezen terwijl je op de loopband staat geeft alleen maar een negatieve connotatie mee aan het boek. Want niemand vind op een loopband lopen écht leuk ( buiten lopen snap ik, maar een loopband?)  Andersom werkt het ook. 
 4. Dat breng me meteen bij punt vier: Zorg dat je iets positiefs koppelt aan lezen.
  Als jij helemaal verzot bent op honingthee, zet dan een grote kop voor jezelf en kruip onder een dekentje met je boek. Als dat niet genieten is, dan weet ik het ook niet meer. Als je lezen aan iets positiefs koppelt ga je meer genieten en zal je in het vervolg eerder nog eens een boek oppakken. 
 5. Leg je telefoon in een andere kamer.
  Doordat je niet op je telefoon kan kijken word je tijdens het lezen niet afgeleid door piepjes en andere geluiden. Het horen van geluiden zorgt ervoor dat je dopamine  aanmaakt in je brein, dit brengt een gevoel van genot teweeg. Maar het zorgt er ook voor dat je meer wilt. Dus pak je je mobiel erbij en ga je daar van alles mee doen. Al snel verlies je jezelf in de eindeloze stroom van Instagram foto’s of breng je drie uur door op het boekengedeelte van Pinterest. Helaas is de kans dat dit gebeurt groot. Ook als je telefoon op stil staat. Want als hij binnen handbereik ligt, dan kan je er vanuit gaan dat je tussendoor een keer kijkt of je een berichtje hebt. Want die dopamine… Daar gaat je leesmoment. 

  Bonustip:

  6. Houd bij wat je leest
  En of je dit nu op je blog doet ( als je die hebt), via een app of in een schriftje, dat maakt echt niet uit. Maar houd bij wat je leest en wat je van het boek vond. Je weet in het vervolg niet alleen welke boeken je las, maar ook wat voor boeken je leuk vind. Dus het volgende boek dat je kiest vind je zeer waarschijnlijk ook leuk. PLUS: het kan een gevoel van dopamine geven. (zie vorige tip) Dat is positief!

Hoeveel uur per week besteed jij aan lezen?

 

2 Comments

 1. Jolien

  21 januari 2017 at 18:45

  Leuke tips! Ik probeer 1 boek per week te lezen maar helaas lukt het niet altijd. Vaak hangt het ook af van hoe boeiend ik een boek vind.

  1. HetLeeslint

   23 januari 2017 at 18:30

   haha, ja dat snap ik wel, als ik niet in een boek kan komen is het zo lastig om het snel uit te lezen.. Altijd vervelend, zeker als er een leesdipje op de loer ligt. Soms heb je gewoon niet in de mood om een bepaald boek te lezen, en dan kan je dat beter gewoon niet doen. Lekker een ander boek pakken en ervan genieten.

Leave a Reply