RECENSIE| Amoras 1- Suske en wiske maar dan anders

Amoras Boek omslag Amoras
suske en wiske, the saga unfolds
Willy Vandersteen
strip
standaard uitgeverij
56

*vanaf 15 jaar*
Eén flits. Meer was er niet nodig om de wereld van Suske en Wiske voor altijd te veranderen. En druk op de foute knop. Het einde van een vriendschap. Uit elkaar gerukt, gedropt in een onbekende omgeving. Alleen. Apart. Rondzwervend in een nabije toekomst waarin hun eeuwige antagonist de plak zwaait. Krimson. Alles lijkt verloren. Tot Suske Jérusalem ontmoet. Een nieuw gezicht! Een teken van hoop. Of niet? (...) De rest van de achterflap heb ik weggelaten omdat dit best veel verraad.

Ik moet heel eerlijk bekennen dat ik Suske en Wiske nooit heb gelezen. Mijn interesse lag er gewoon niet. Maar toen mijn vriend een variant van Suske en Wiske kreeg, namelijk Amoras van Willy Vanderdsteen was ik erg nieuwsgierig. Dus ik besloot hem te lenen als hij hem uit had. Hoewel dat even duurde, was het nu eindelijk zover.

En deze week slapen we een weekje samen, omdat het vakantie is. Want nee, we wonen nog niet samen. Dus ik mocht het boekje lenen. Dit is geen strip zoals je van Suske en Wiske gewend bent, maar het is ook geen heel dik stripboek. Het telt 56 pagina’s en daardoor ben je er zo doorheen. Wel moet ik er bij vermelden dat het even wennen is, omdat het taalgebruik soms wat Bels aandoet. Maar als je dat eenmaal weet, leest het toch een stuk prettiger als je weet dat je Belgisch leest.

Jerom

Ik moet zeggen dat ik in het begin heel veel moeite had met Jerom. De manier waarop hij zonder lidwoorden praat en in hele staccato zinnen was even vervelend. Maar toen ik er eenmaal een beetje gewend aan was, viel het wel mee en zat ik helemaal in het verhaal.

Jerome

Niet voor jonge kinderen

Deze strip is zeker niet voor jonge kinderen, omdat er best veel geweld in zit. Dus ik kan me voorstellen dat er een leeftijdsgrens aanzit. Ik heb het even opgezocht, en er zit inderdaad een leeftijdsgrens aan. Minimaal 15 jaar moet je zijn om dit te lezen. Dit snap ik wel, want er wordt geschoten, gemoord en gefolterd. niet voor jonge kinderen dus.

Snel door met het vervolg?

Jammer dat we het vervolg niet hebben, want de cliffhanger maakt dat je meteen wil verder lezen. Het verhaal op zich heeft geen bijzondere spanningsopbouw, maar dat komt waarschijnlijk ook omdat dit het eerste deel van een serie is. Als je zoekt naar een verhaal dat heel erg op Suske en Wiske lijkt, zit je denk ik niet goed. Maar dat kan ik niet met zekerheid zeggen, aangezien ik het origineel niet heb gelezen. Maar ik weet dat het origineel veel minder geweld kent. Dus waarschijnlijk moet je toch maar de oude Suske en Wiskes uit de kast halen als je een geldloos verhaal over die twee wilt lezen.

Het verhaal begon was vreemd, maar eindigde met een spannende cliffhanger. Vandaar dat ik ook zeker benieuwd ben naar het volgende deel. Ik hoop het binnenkort te kunnen lezen.

Heb jij Amoras al gelezen?

1 Comment

  1. Richard

    26 april 2017 at 13:42

    Zeker weten dat ik het gelezen heb (ik ben het vriendje :P). Ik vond het ook best wennen, maar ik zat er al snel in. Ook ik heb me nooit verdiept in de originele Suske en Wiske strips, maar toen ik deze voor mijn verjaardag kreeg was ik best nieuwsgierig. Ik ben blij dat ik hem gelezen heb 🙂

Leave a Reply