Wereldpoëziedag – aandacht voor taal en gedichten

Vandaag is het wereldpoëziedag. Daarom staat vandaag het leeslint in het teken van poëzie. Een ding dat maar erg weinig mensen van mij weten is dat ik vroeger graag gedichten schreef. Deze passie is ontwikkeld omdat ik vroeger -toen ik nog klein en schattig was en op de basisschool zat- met mijn vader wedstrijden deed wie het beste een gedicht uit zijn hoofd kon leren. Natuurlijk was mijn jonge brein daar iets makkelijker toe in staat dan het volwassen brein van mijn vader. Daarom won ik elke keer. Dit lag er overigens niet aan dat het kindergedichten waren. Want we leerde stukken uit ons hoofd als de eerste pagina van mei van Van Gorter (het hele gedicht zou wat killing zijn aangezien dat zo’n honderd pagina’s is.)

Dit heeft er wel voor gezorgd dat mijn fascinatie voor taal er al vroeg inzat. Iets dat ook altijd gebleven is. Ik ben een booknerd ( die niet altijd genoeg rust in haar kop heeft om consequent veel te lezen) en ik houd van schrijven en bloggen. Bezig zijn met taal is zeg maar echt een mijn ding (om maar even in de woorden van Pauline Cornellise te blijven), iets waar ik me veel meer mee bezig wil houden. Hachtackje goals.

wereldpoëziedag

Vandaag is het dus wereldpoeziedag. Een dag waarbij er extra aandacht wordt geschonken aan poëzie.  En ik als taalfanaat ben daar natuurlijk wel voor in. Gelukkig mag ik in samenwerking met Viking extra aandacht schenken aan deze dag. Ze stelde me begin dit jaar al ( ja echt begin januari, ze waren er op tijd bij) de vraag of ik een kaligrafeerset wilde ontvangen om een gedicht op een mooie manier op papier te zetten. Hoewel ik weet dat mijn handschrift alles behalve een kalligrafeerwaardig handschrift is, heb ik toch ja gezegd. Niet alleen omdat ik het boeiend vind om te proberen, maar ook omdat ik vind dat het een goed moment is om weer eens een oude hobby op te pakken: schrijven. Want naast mijn blogs schrijf ik veel te weinig.

De set zelf

Ik moet toegeven dat ik er minder van had verwacht. Wauw wat een mooie set kwam daar binnen! Van sharpies tot een gouden veer, die na wat beter kijken een echte veer bleek te zijn. Ik vond het gewoon zonde om hem te gaan gebruiken. Verder zat er een schattig ezeltje bij inclusief canvas.  En twee markeerstiften in goud en zilver die zelfs op metaal werken(!).

Mijn uiteindelijke poëzie keus

Aangezien ik niet alleen een fascinatie heb voor taal, maar ook voor het kweken van motivatie en inspiratie door middel van woorden, heb ik ervoor gekozen om daar mijn gedicht keus op te baseren. Het was geen gemakkelijke opgaven om een paar mooie gedichten te kiezen. Dus heb ik een klein beetje vals gespeeld en ook twee motiverende quotes op te schrijven om een beetje te oefenen / spelen met de spullen die ik had gekregen. Met een veer schrijven bleek wel heel lastig. Pfoe, dit ben ik niet gewend. Helaas is dat ook wel te zien in het resultaat.  Oefening baart kunst? Nou ik had duidelijk te weinig oefening gehad.
Dit is uiteindelijk wat er uit is gekomen:

 

gedicht leven
Ietwat onscherp, maar het past in dat opzicht zo goed bij de tekst dat ik het eigenlijk expres zo op mijn site heb gezet. Als het allemaal even tegen zit moet je gewoon een nieuwe kans nemen, is duidelijk de strekking van dit mooie kleine gedichtje.

 

motivational quote
zoals sommige weten is sporten ook een hobby, maar mis ik nog te vaak de motivatie om echt te knallen. Daarom heb ik een quote opgeschreven om mezelf wat te motiveren. Hopelijk werkt het. hij pronkt in ieder geval mooi op mijn bureau. Jammer alleen dat het zilver niet zo mooi uitkomt…

 

 

kaligrafeer veer
Het is echt erg lastig om de letters mooi op dit ietwat gladde papier te krijgen. Misschien had ik toch wat meer moeten oefenen. Maar met een (ganzen)veer schrijven is gewoon niet aan mij besteed ben ik bang. Al had ik misschien ook wat beter naar de strekking van dit gedichtje moeten luisteren:                             vooral je tijd nemen, dat is belangrijk. 
Deze blogpost bevat een product dat ik heb gekregen van een bedrijf. Lees mijn disclaimer voor meer informatie.

Leave a Reply